Inhoudsopgave

1. De reacties op lolstoel zijn lovend!

2. Ook de Nederlandse en Vlaamse pers zijn positief over lolstoel!

3. Maar niet iedereen kan de humor op deze website verdragen.

4. Waarom lolstoel.nl?

5. De filosofie

6. Alle reacties. 


Ga naar de animaties!


 
 
1. De reacties op Lolstoel zijn lovend!

Al die loftuitingen!!! Het houdt me op de been. ;-)

"Mijn god wat is dit grappig,

Wat een moord site, ik ga hem als link op mijn pagina zetten. Heerlijk zulke humor. Ben zelf ook een nar in een kar...

Zie je wel dat inva's ook een eigen cultuur hebben, jemig we zouden voer voor allerlei toekomstige doctorandussen zijn. Stel je voor een proefschrift, de gehandicapten en hun eigen humor.

Echt, hij is echt te gek!

groetjes van 0ma Karretje"

"Luisterend naar spijkers met koppen surf ik over je site. Ik moet zeggen dat het interview leuk was en je site maakt een hoop los. Ik ben werkzaam geweest in de gehandicaptenzorg en ook zij maakten veel grappen om te relativeren. Wat jij doet vind ik buitengewoon leuk en inderdaad voor die die het nodig hebben is dit een goede uitstek om even iets anders te doen dan alleen maar met de handicap bezig te zijn. Ik geef deze url echt wel door aan vrienden en bekenden.
Met vriendelijke groet, Raymond."

"Hallo, ik hoorde je net op spijkers met koppen en felicitaties hoor!!!! Wij mensen in een rolstoel zijn niet zielig en gelukkig beschikken een aantal over een gezonde dosis humor."

"Uitstekend gedaan.
Ik zit zelf al 20 jaar tussen de wieltjes.
Met humor gaat alles op rolletjes."

"Ook op de radio gehoord bij Jack. Vind het een toffe site, ben zelf valide (nog steeds) en vind het hartstikke goed dat je op deze manier jezelf en ook een hoop andere mensen kan laten lachen."

"Ik kon het bijna niet geloven wat we hier allemaal te zien kregen. Wij zijn een gezin van vijf personen waarvan drie met een handicap. Ik moet zeggen we hebben ons hier letterlijk krom gelachen. Het is soms even slikken (...)"

"Geweldige site! Eindelijk iemand die het lef heeft om het te zeggen!
Werk zelf heel veel met rolstoelers, die liggen allemaal in een deuk als ik er grappen over maak, maar de mensen eromheen kijken dan geschokt... HUH??"

"Ik loop nu nog korte afstandjes met 2 krukken, zal binnenkort ook een rolstoel moeten gebruiken. Jullie helpen me enorm het te aanvaarden. Mijn humor helpt me; mijn lolstoel zal het ook doen. Bedankt."

"Een waanzinnige site, teveel om in 1x te bekijken, ideaal als er er eens een dag is waarop het niet zo gaat als je zou willen. Zonder humor is het leven niet vol te houden. Ga zo door!"

"Los van het feit dat ik regelmatig van m'n stoel glijd van het lachen, vind ik de site zeer knap gemaakt." 

"Met bewondering heb ik je pagina bekeken. Het is teveel om allemaal ineens op te nemen, maar wat heb ik gelachen. (...) Echte humor wordt uit tragiek geboren heb ik altijd geleerd. Nou voor mij is dit bijzonder echte humor! Soms zwartgallig maar ok dan is het een verademing om eens je eigen rolstoelgebruik op de hak te kunnen (laten) nemen." 

"Ademloos (nou ja bij wijze van spreken...) ben ik door deze site heengeklikt." 

"(...) Ik ben zowat de hele dag kwijt om deze site te bekijken en ik ben nog niet klaar! Ik kan er geen genoeg van krijgen. TOP TOP TOP!" 

"(...) Lolstoel.nl draait echter om een serie uiterst vreemde, maar vaak zeer humoristische animaties rond een mannetje in een rolstoel. Zet de boxen aan tijdens het kijken, want de achtergrondgeluiden zijn soms net zo maf als de animaties zelf." 

"Een te gekke url die lolstoel. Om je rot te lachen!! Zit zelf ook in een rolstoel."

"Goeie humor - heb in een deuk gelegen - en eindelijk een site waar zinvol  gebruik wordt gemaakt van Flash!"

"Wat een supersite is dit... "

"hHAHAHAHA ik lag me rot! VEtte site!"

"HaHaHa EcHt SuPeRgRaPpIg!1!"

"De site is evenwel geweldig, een must klik! Ik moet er erg om lachen."

"Je hebt een te gekke humor...zaligggg..."

"(...)Moet je eerlijk toegeven dat soms de woordcreatie (en specifiek voor jou : beeldcreatie) indruk maakt, soms de mens die erachter steekt, soms de combinatie van alles. In die creatie ben je schrijnend mooi, ook in de grappige & cynische noten. (...)" 

Uit e-mails, het gastenboek en internet-magazines.


 
 
2. Ook de Nederlandse en Vlaamse pers zijn positief over lolstoel!

Uit: de Volkskrant (Stroom, Siteseeing)

"LOL Bewegende cartoons met een rolstoelmannetje in de hoofdrol. Kort. Scherp. Cynisch. Men rolt soms van zijn stoel van het lachen. Leidt ook tot boosheid, blijkt uit reacties op de website. www.lolstoel.nl"Uit: de Haagsche Courant
(19 november, 2001)


Rolstoel wordt een lolstoel
door Jacques Geluk

 'Het wordt een staande foto', roept de fotograaf. Van die opmerking ziet juist Marc de Kok de humor in.

'Onderbroekenlol met remsporen', zo omschrijft Marc de Kok (28) uit Abcoude zijn website /www.lolstoel.nl, die vol staat met animaties, geluiden en woordgrappen over gehandicapten.

Cynische humor uit een zieke geest, ten koste van een bevolkingsgroep die het toch al moeilijk heeft? Marc heeft inderdaad een aantal negatieve reacties – 'je bent een bange lul die mensen misbruikt' – gekregen, maar in het gastenboek op zijn site voeren de positieve berichten de boventoon. Vooral van rolstoelers zelf, die soms 'moeten slikken', maar de humor wel kunnen waarderen. Lachen helpt bij de verwerking.
Marc zit vanwege een spierziekte zelf in een rolstoel, wat maakt dat hij dingen kan zeggen en laten zien, die van een valide niet zouden worden geaccepteerd. "Mijn geboorte was een dubbele fout. Ik was niet gewenst en ik had meteen deze ziekte. Ik maak er mijn hele leven al grappen over", zegt hij. "Op de reguliere middelbare school werd ik, na beschermd te zijn opgevoed, drie jaar lang gepest. Later heb ik die jongen bedankt. Omdat hij me heeft geleerd voor mezelf op te komen".
Drs. Marc, die anderhalf jaar geleden is afgestudeerd (Nederlands, taalkunde), lag in een Arnhems ziekenhuis waar hij moest leren omgaan met een beademingsapparaat, dat 's nachts als een stofzuiger zijn longen moet schoonhouden. "Ik ben daarna zelf naar huis gereden. In mijn enthousiasme raakte ik het bord 'Parkeerplaats invaliden' voor mijn deur. In mijn fantasie zag ik de P als een rotsblok op het hoofd van het witte mannetje eronder vallen. 'Wieltje' stierf niet, maar besefte dat hij was wakkergeschud". 'Veel gehandicapten zijn net als dat mannetje – en veel gezonde mensen – kleurloos, ze staan langs de kant van de weg. Ze zijn twee-dimensionaal en leven in een platte wereld', voegt Marc er op zijn site aan toe. En daar wil hij wat aan doen, door de angst weg te nemen bij validen, die niet weten hoe ze met gehandicapten moeten omgaan, en de rolstoelers zelf. 'Wieltje' speelt de hoofdrol in vrijwel alle animaties op lolstoel.nl. In de hemel, in het bos, voor de trein en op het kerkhof ontmoet hij lotgenoten, maar ook God en Jomanda. De opmerkingen in de tekstballonnetjes zijn op zijn minst confronterend, maar altijd met een humoristische ondertoon. "De humor op de site is zo hard mogelijk, maar ik hoop wel intelligent".


Vooroordelen


Marc steekt de draak met vooroordelen over gehandicapten en seks en rolstoelers die hun werk niet zouden kunnen volhouden, maar ook met het gebrek aan eigenwaarde waaraan veel rolstoelers lijden. "Ik dacht zelf ook altijd: ik krijg nooit een vriendin, wie wil mij nou. Er zijn veel gehandicapten die, ook al kunnen ze het, geen man dúrven zijn. Een paar maanden nadat ik met lolstoel.nl was begonnen kwam ik in contact met Marlies Platvoet, een webdesigner die een prachtige eigen site heeft (www.flashart.nl) ,waardoor ik beïnvloed ben. Na een paar maanden wilde ze me wel eens zien, maar ik hield haar af. Uiteindelijk kwam ze hier en nu hebben we al een half jaar een relatie. Bingo, ik heb dankzij lolstoel.nl iemand in mijn leven gekregen. Ik hoop dus ook dat ik op mijn site het vooroordeel over relaties tussen gezonde mensen en gehandicapten kan wegnemen. Maar ik bestrijd dat de humor op de site cynisch is. Cynisch betekent liefdeloos en dat is het zeker niet. Dan relativeer je ook niet en dat is juist wat ik beoog".
Als voorbeeld noemt hij de reactie van de man die hem omschreef als een 'bange lul', die zo boos was dat hij de provider had gevraagd de site van het internet te halen. "Ik heb de man gemaild dat ik zelf in een rolstoel zit, dat ik zelf degene ben die ik laat zien op de site, en mijn bedoeling uitlegd. Hij antwoordde: 'Sorry, je hebt gelijk'. Toen bleek dat hij zelf een zoontje van 3, 4 jaar heeft dat in een rolstoel zit, maar dat hij door zijn boosheid niet verder heeft gekeken. Ik vind het prachtig dat hij is bijgedraaid. Het is leuk dat mensen geëmotioneerd raken, lachen of zelfs echt kwaad worden. Dat betekent dat de site wat doet met mensen". Het onderhouden van de site, maar ook een uitbreiding met interactieve mogelijkheden, kost geld. Alleen voor de domeinnaam moet al 600 gulden (€ 272) per jaar worden betaald. Een banner op startpagina.nl zou mooi zijn om meer bezoekers te trekken, maar dat kost 50 piek (&euro 22,69) per maand. "Ik leef nu van een uitkering, dus ik kan er niet te veel in steken. Ik heb bij diverse instanties geprobeerd subsidie te krijgen, maar dat is nog niet gelukt. Jammer, want de site is niet alleen goed voor mijn eigen verwerking, maar ook die van anderen. Dat beseft niet iedereen. De Gehandicaptenraad zou subsidie legitiem vinden, maar weet niet uit welke pot, terwijl de site Gehandicapten.pagina.nl roept dat lolstoel.nl 'schandalig en discriminerend' is. Zij realiseren zich niet dat er verder op geen van de duizenden sites voor
gehandicapten humor te vinden is. Alleen ellende". Marcs gezondheid is nu stabiel. Werk, bijvoorbeeld als tekstschrijver, zal hij ook wel vinden – hij is tenslotte neerlandicus – en houden. Dan, om bij zijn eigen humor te blijven, loopt zijn leven helemaal op rolletjes: "Onderzoek bewijst dat juist gehandicapten zo gemotiveerd zijn dat er weinig uitval is".

Informatie: info@lolstoel.nl


 

Uit: de Krant van West-Vlaanderen (Site-seeing)

"Lollen maar

Lolstoel is niet zomaar een site met grappen en grollen. Alles staat er in het teken van de rolstoel en mindervaliden. Soms gaat het er keihard aan toe en krijg je een plaatsvervangend schaamtegevoel. Het cynisme druipt er van af. De website kreeg in eerste instantie veel tegenwind van belangengroepen die het toch wat te gortig vonden... Tot bleek dat de maker zelf in een rolstoel zat. Zijn leven voltrekt zich rond zijn rolstoel en z'n computer. Maar toch wil hij alles van de lollige kant bekijken. De site is gemaakt in Flash en zit grafisch zeer knap in elkaar. En grappig dus. 
http://www.lolstoel.nl" 
Uit: Clickx Magazine

Voor de lol. 
De ene bezoeker vindt dit om je te bescheuren, de andere is geshockeerd. Maar de strompel & struikelproductie Lolstoel laat je in geen geval onberoerd. Ik vermoed dat Marc de Kok zelf een wheelie is, die ons hier swingend door zijn vorm van humor sjeest. “Humor ontstaat als je in een rolstoel zit en je wilt eruit!” Lolstoel is een raamwerk van vlotladende animaties, bizarre humor, onverhoedse geluidseffecten die de cynische kant van de auteur blootleggen. Marc spaart zichzelf niet in de commentaren die hij op de homepage publiceert. Sommige bezoekers werden blijkbaar zo boos dat ze hun browservenster niet eens konden wegklikken, waarschijnlijk leden ze aan een vorm van surfverlamming.
Ga naar de animaties!
e-mail
Gastenboek


 
 
3. Maar niet iedereen kan de humor  op deze website verdragen

baaaah!!wat ben jij een zielige eikel!!ik kwam toevallidg op je site terecht!en ik vind het diep triest!ik ben nu 15en mijn moeder is gronisch ziek!!Ze heeft ms!nu moet je ook ff lachen!!En hoe jij deze mensen benaderd!!gatver!!vuile klootzak!sorry hoor!weet je hoe erg je mensen der meej kunt kwetsen!!ikvind het laag!gewoon zielig en ik vraag me af waar je het vuile lef vandaan haalt!!ik heb nog niet eens hoeven kijken maar sommige teksten sie ik lees wil ik niet lezen dus de rest laat ik dan ook maar zitten!!Khoop dat je deze reactie plaats!!

"Hai ik zit zelf al 10 jaar in rolstoel, ik vind een helé drukke site jammer! En ik vind het een zéér kinderachtige site, hoe oud ben jij zelf als ik vragen mag, of ligt dit aan mij, ik ben net de dertig gepasseerd, maar vind dit meer voor kinderen tot de 16 jaar hoe komt dit? Vind jij dit zelf ECHT ECHT lachen heel heel jammer ik had meer gehoopt op een serieuzere site maar nee, veel succes en als je maar plezier erin hebt toch? en een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, het leven kan binnen één seconde totaal veranderen dus alles wat je wil doen DOE HET.
Groetjes DJ Roller."

"Sorry vind hem een beetje erg discriminerend voor mensen die in een rolstoel zitten! Dat is toch al erg genoeg en dan zo n site."

(Reactie op iemand van het Bokt.nl -forum: "Als je echt dubbel wil liggen van het lachen.... Kijk eens op www.lolstoel.nl. Tikje sarkastisch maaar ach, sommige flashes zijn wel erg grappig en droog en het duurt wel even voor je de site helemaal hebt bekeken!"

"Krijg een ongeluk en beland zelf eens in een rolstoel!"

"Your flash pics are great but the site im self sucks..!!!" 

"Sorry maar ik ben geschokt door jouw site. ik vind hem rond uit discriminerend. jij hebt een vreemde manier van denken wat betreft humor,want als je jou site humor durft te noemen!!!"

De laatste boze reactie is deze:

"ZIT JE ZELF IN EEN ROLSTOEL OF GEBRUIK JE DIE MENSEN ALLEEN VOOR DE LOL?? IK HEB EEN ZOONTJE DIE ZIT ERIN DUS IK WEET WAT HET IS.

Geloof dat je een bange lul bent!!!! "

Mijn hosting-provider ontving van deze bezoeker de volgende e-mail:

IK VIND DAT JULLIE WWW.LOLSTOEL.NL VAN DE HEER DE KOK WEL IS MOGEN VERWIJDEREN,HET WORDT BINNEKORT STRAFBAAR BIJ DE WET OM TE SPOTTEN MET INVALIDE MENSEN,HET IS DAT JULLIE HET EVEN WETEN.

Na mijn uitleg, die hierna volgt, ontving ik een e-mail waarin hij zijn excuses aanbood:

Hoi.hierbij wil ik even mijn excuses aanbieden voor de nogal heftige reactie mijn zijds,ik moet zeggen dat het wel een erg mooie site is,maar ik denk omdat jij zelf rolstoelgebruiker bent deze reactie wel enigzins kan begrijpen.Ik zal in de toekomst nog zeker is een bezoekje brengen aan je site.met vriendelijke groet,...

(Uit het gastenboek:
"Prachtige reactie van de persoon die weet wat het is om in een rolstoel te zitten omdat zijn/haar zoontje er ook in zit. Wat kunnen mensen toch een inlevingsvermogen hebben.

Gaat voort, gaat voort")    Ga naar de animaties!
e-mail
Gastenboek


 
 

4. Waarom Lolstoel.nl?

Hallo,

Ik kreeg net een e-mailtje van je, en ik voelde me geroepen even te reageren op je vraag of ik zelf in een rolstoel zit.

"Humor ontstaat als je in een rolstoel zit, en je wilt eruit!"

Ja, ik zit in een rolstoel; ik heb een spierziekte. Alles wat je ziet op lolstoel ben ik zelf (zo heb ik bijvoorbeeld een stoma in mijn nek: "opblaaspop"-animatie, het poppetje heeft een blauw strikje om!) of heeft indirect met mijzelf te maken!

Tijdens mijn revalidatie ben ik met flash begonnen (een half jaar geleden), en het leek mij leuk een flash-website te gaan maken: lolstoel. Voor een deel verwerking, maar voor een groot deel gewoon als grap, voor de lol, en als uiting van mijn fascinatie: humor (ik ben erop afgestudeerd; ik heb Nederlandse Taal- en Letterkunde gedaan).

Maar lolstoel is meer dan "lang leve de lol!"! Ik ervaar, en dat zul jij met je zoontje ook ervaren hebben denk ik, of misschien nog gaan ervaren, dat veel valide mensen nog steeds stroef omgaan met "wieltjes"; er bestaat angst! Soms kan ik die voelen, en mijn manier om door die angst heen te breken is daarop te reageren met humor! Humor schept afstand (je geeft de ander ruimte om even angstig te zijn!) en tevens verbindt humor! Met lolstoel wil ik bijdragen aan die verbinding. Maak grappen, ten koste van rolstoelers!? Wat je daarmee doet, naar mijn idee, is de bezoeker confronteren met zijn vooroordelen en angst; angst voor de ander, die in een kar zit, en daarmee ook angst voor zijn eigen feilbaarheid en kwetsbaarheid (ook hij of zij kan in een rolstoel terecht komen). In mijn optiek is iedereen een “wieltje”. Dat wil zeggen: niemand is lichamelijk volmaakt, en de meeste mensen zijn hun leven lang bezig emotionele stabiliteit te zoeken.

Grappen over rolstoelers is een groot taboe, zo heb ik gemerkt. Ik wil bijdragen aan het doorbreken van dit taboe. En grappen zijn natuurlijk het middel!

Marc de Kok

De volgende column van mijn hand heeft gestaan in het blad "Chronisch Ziek"

Lachen om je ziekte?

Op mijn laatste benen sleep ik mij voort. Ik strompel en struikel en val op de grond. Daar zit ik dan. Met al mijn ellende! Op zo'n moment kun je twee dingen doen: in huilen uitbarsten of bulderen van het lachen. Lachen om je handicap, daar draait het om op de website www.lolstoel.nl. Kort gezegd bestaat Lolstoel uit een groot aantal bewegende cartoons met een rolstoelmannetje in de hoofdrol. De animaties zijn kort, vaak scherp van toon en altijd humoristisch bedoeld. Het rolstoelertje op Lolstoel ben ik zelf. Ik maak grappen over mijn eigen situatie en waarschijnlijk over die van veel andere chronisch zieken. Humor dus uit de dagelijkse praktijk. Sommige grappen heb ik speciaal voor Lolstoel bedacht. Een paar voorbeelden.

Een mooie meid kijkt me na als ik voorbij rijd. “Lekker kontje!” roept ze plagend. Ik draai me om en reageer boos: “Hoe kan je dat nou zien!??” Haar antwoord: “Ik ruik het!”

Een andere grap: Ik ben bij Jomanda te gast in een van haar shows. Net als iedereen op Lolstoel zit ook zij in een rolstoel. Jomanda, die net als Jezus denkt de lammen te kunnen genezen, kijkt mij diep in de ogen en roept: "Sta op en wandel!" Ik roep terug: "Sta zelf op!"

Een gezonde jonge vrouw vraagt aan me: “Heb jij een vriendin?”
Ik antwoord trots: “Jazeker!”
En… euh… die verzorgt jou?” vraagt ze voorzichtig.
Nee,” antwoord ik, “daar NEUK ik mee!”

Veel mensen die geen chronische ziekte hebben en de site bekijken, begrijpen deze humor niet. Als je gehandicapt bent, dan heb je het zwaar, zo denken zij. Is er reden om te lachen? In mijn gastenboek staan veel verontwaardigde en ronduit woeste reacties. De meest extreme is deze:

"Baaaah! Wat ben jij een zielige eikel. (...) Hoe jij deze mensen benadert!! Gatver!! Vuile klootzak! Ik vind het laag, gewoon zielig en ik vraag me af waar je het vuile lef vandaan haalt.”

Onder veel validen is het maken van grappen over rolstoelers een groot taboe, zo heb ik gemerkt. Dat is jammer, want het toont aan dat zij gehandicapten niet als gelijkwaardig zien. Het is nog spijtiger dat ook veel gehandicapten de combinatie humor en handicap niet altijd even vanzelfsprekend vinden. Ik kreeg laatst een boze e-mail van de webmaster van een drukbezochte website voor chronisch zieken. Ze schreef me dat ze geschokt was en dat ze Lolstoel ronduit discriminerend vindt.

Lachen is niet alleen leuk en ontspannend, het kan ook een uitstekende pijnstiller zijn. Humor relativeert en dat kan helpen bij het verwerken van je handicap. Een bezoeker van Lolstoel zei het zo: "Ik loop nu nog korte afstandjes met 2 krukken, zal binnenkort ook een rolstoel moeten gebruiken. Jullie helpen me enorm het te aanvaarden. Mijn humor helpt me; mijn lolstoel zal het ook doen. Bedankt."

Kortom: lach om je ziekte en blijf lachen! Doe je dat niet, dan zal het lachen je vergaan!

Marc de Kok
www.lolstoel.nl

Ga naar de animaties!
e-mail
Gastenboek


   
 
5. De filosofie achter lolstoel

Inhoudsopgave

Hoe ben je op het idee gekomen van "lolstoel"?

Wat is de betekenis achter die parkeerborden op lolstoel?

Bewustwording, de niet af te wenden confrontatie?
Wat betekent die wuivende sneeuwpop?  
Op lolstoel tast ik in het duister!

Hoe sta jij tegenover abortus en dat soort zaken?

De humor op lolstoel is wel erg cynisch!

Op lolstoel is niets zomaar: alles is "bedoeld". Net als ieder mens heb ook ik de behoefte alles van betekenis te voorzien. Misschien niet altijd vooraf duidelijk beredeneerd, maar achteraf zie ik vaak, of wil ik graag zien, waarom ik animaties op een bepaalde manier vorm geef: waarom karaktertjes er zo uitzien als ze eruit zien, en waarom ik werk met bepaalde geluidseffecten.

Hieronder volgt een opsomming van vragen die mij zijn gesteld, of die ik mijzelf de afgelopen tijd gesteld heb.

Hoe ben je op het idee gekomen van "lolstoel"?

Voor mijn huis staat een blauw invalidenparkeerbord. Op dat bord staat een wit mannetje in een wieltje geschilderd. Boven zijn hoofd hangt een grote letter P, de P van Parkeren. Toen ik op een zomeravond met mijn auto per ongeluk iets te ver doorreed, en onherroepelijk tegen het bord botste, sloeg op dat moment mijn fantasie op hol. De P begon door de beving los te raken van zijn plaats en viel als een rotsblok regelrecht op het hoofd van het witte mannetje. Het kleurloze mannetje stierf niet door de inslag, wat makkelijk had gekund, maar het werd wakker geschud: het besefte plotseling dat hij al die tijd langs de kant van de weg had gestaan. Niet alleen mijn auto stond geparkeerd, maar ook hijzelf stond geparkeerd. Er werd naar hem gekeken, maar hij keek nooit terug!

Veel gehandicapten zijn net als "Wieltje" kleurloos; ze zijn nog steeds “opgeborgen”, ze doen niet mee, staan langs de kant van de weg. Ze kijken slechts één kant op: naar rechts. Ze kijken je nooit aan als jij naar hen kijkt! Ze zijn twee-dimensionaal en leven in een platte wereld.

Dat is dus de betekenis achter die parkeerborden op lolstoel?

Precies. Op lolstoel komt dit thema voortdurend terug. Net als de dood. Maar de dood is op lolstoel niet het einde, maar juist het begin: het begin van bewustwording.

Toen ik op die bewuste zomeravond tegen mezelf opreed, besefte ik dat niet alleen ik en veel gehandicapten kleurloos zijn, dood(s) lijken, maar dat dat eigenlijk ook geldt voor veel valide mensen.

Bewustwording, de niet af te wenden confrontatie?

Ja. Veel geluiden bij de animaties doen je opschrikken, klinken vreemd en kunnen je soms zelfs in verwarring brengen (dan moet je wel een stevige slok op hebben). Tijdens veel dialogen hoor je het geluid van bijen. Bijen steken in doodsnood en sterven daarna. Sterven is op lolstoel dus geboren worden. Niet opnieuw in een wieltje, maar als een mens die op eigen benen kan staan. Het wieltje mag weg, mag lekgeprikt worden door de bijen die steken, of door van mijn part punaises op de grond. Maar ook door bijvoorbeeld glasscherven! Het geluid van glasgerinkel is vaak te horen op lolstoel. Glas is natuurlijk de grootste vijand van een wieltje, maar alleen als het glas gebroken is. Is het heel, dan is het mooi om naar te kijken en voelt het zacht aan!

Wat betekent die wuivende sneeuwpop?  


Toen ik een kind was maakte ik, net als alle kinderen, sneeuwpoppen. Ze waren altijd groter dan ikzelf. Toen ik ouder werd, maakte ik ze niet meer. Ik keek over de pop heen: ik besefte dat de sneeuwpop de volgende dag kon zijn gesmolten, als sneeuw voor de zon. Je wordt geboren als een sneeuwpop, dacht ik, en je sterft als een plasje water. Maar het mooie is: dat water kan weer een sneeuwpop worden! De sneeuwpop is het wuivende water! Het lacht je toe, het lacht je niet uit! Dat begreep ik pas veel later!


Op lolstoel tast ik in het duister!

In het gastenboek kom ik vaak deze kritiek tegen: "leuke site heb je, alleen wat mij betreft mag navigatie wel iets duidelijker". Dat klopt. Ik heb erover gedacht het navigeren op lolstoel te verbeteren, maar meer dan een html- sitemap wilde ik niet maken. Dat lolstoel moeilijk toegankelijk is, heeft zo zijn charme vind ik: een blinde moet tasten, een rolstoeler komt drempels tegen. Ik maak het mijn bezoekers niet gemakkelijk. Een goed voorbeeld hiervan is de "Lamme Links"-sectie.

Hoe sta jij tegenover abortus en dat soort zaken?

Ik heb zelf een spierziekte waarvan niet met zekerheid te zeggen is of die erfelijk is of niet. Alleen al deze onzekerheid heeft mij ertoe besloten niet aan kinderen te beginnen. Maar niet alleen die erfelijkheid heeft de doorslag gegeven. Ik heb de energie die het mede opvoeden van een kind met zich meebrengt hard nodig voor mijzelf. Om het opvoeden over te laten aan mijn partner vind ik niet de oplossing.

Stel dat ik zou weten dat mijn kind dezelfde spierziekte zou hebben als ik, dan zou ik abortus overwegen. Toen ik dit eens vertelde aan een goeie vriend van mij, keek hij me ongelovig aan en zei een beetje kwaad: "Dus je vindt je eigen leven niet de moeite waard?" Ik kon hem niet uit leggen dat ik mijn leven wel de moeite waard vind, maar dat ik liever een gezond kind heb dan een gehandicapt kind.

De humor op lolstoel is wel erg cynisch!

De humor op lolstoel wordt door veel mensen cynisch gevonden. Cynisch betekent liefdeloos. Wie goed kijkt op mijn site, ontdekt dat lolstoel niet liefdeloos is; in het harde zit de mildheid. Ga naar de animaties!
e-mail
Gastenboek